CV Ketel Drukverlies (het Belang van een Optimale Waterdruk)

Published by Christophe on

Als er drukverlies optreedt bij een CV ketel kan het zijn dat de kamers in woning niet langer gelijkmatig of betrouwbaar warm worden. Ook verhoogt het risico op oververhitting en roestvorming in de leiding.

Hoe hoog de waterdruk moet zijn in een verwarmingssysteem en hoe u het kunt verhogen, daar gaat dit artikel over.

De onderwerpen in één oogopslag:

Waarom is de waterdruk nodig voor een verwarmingssysteem?

Om drukverlies in een CV ketel of warmtepomp te vermijden, is het nuttig om het verwarmingscircuit te kennen.

Een ketel of warmtepomp genereert warmte en verwarmt daarmee het verwarmingswater. Deze stroomt via verwarmingsbuizen naar de afzonderlijke radiatoren of vloerverwarming en brengt de thermische energie over naar de kamers.

Het verwarmingswater koelt af en stroomt als retourwater terug naar de ketel of warmtepomp. Het proces kan opnieuw beginnen.

In veel huizen staat de ketel of warmtepomp in een daarvoor bestemde ruimte. Deze bevindt zich meestal in het onderste deel van het gebouw. De te verwarmen kamers bevinden zich erboven. Om het verwarmingswater deze afstand te doen overbruggen, heeft een verwarmingssysteem een ​​verwarmingspomp nodig.

De verwarmingspomp en de waterdruk

Om het verwarmingswater naar de afzonderlijke radiatoren te transporteren, moet de verwarmingspomp een bepaalde druk genereren. De hiervoor gebruikte eenheid wordt bar genoemd, een bar komt ongeveer overeen met de luchtdruk op het aardoppervlak of de overdruk van het water op een diepte van tien meter.

Als je de waterdruk van een bar wilt creëren of voelen, hoef je gelukkig niet tien meter diep te duiken. Het antwoord wordt ook gegeven door het experiment met een gevulde waterslang.

Aan één slanguiteinde is een zogenaamde manometer (drukmeter) bevestigd. Aan het andere uiteinde van de slang komt een normale sluiting.

Als de slang volledig op de grond staat, geeft de manometer een waterdruk van 0 bar aan.

Door het uiteinde van de slang één meter op te tillen met de normale sluiting wordt de waterdruk verhoogd met 0,1 bar.

Als de hoogte nog een meter groter wordt, stijgt de waterdruk parallel met 0,1 bar.

Op een hoogte van tien meter is de waterdruk een bar.

Op basis van dit experiment kan worden aangetoond dat de waterdruk per hoogte met ongeveer 0,1 bar toeneemt.

Bepaal de juiste waterdruk voor de verwarming

Als het hoogteverschil tussen ketel en radiator vijf meter is, is een waterdruk van 0,5 bar verwarming noodzakelijk.

Bij een hoogteverschil van tien meter zou de waterdruk één bar hoog zijn.

De cijfers die hier worden vermeld, zijn slechts bij benadering en niet absoluut. Omdat de systeemdruk nooit constant is en altijd individueel wordt aangepast.

Ook de systeemtemperatuur heeft namelijk een grote invloed op de waterdruk. Bovendien hebben we tot hiertoe enkel nog maar de absolute minimumdruk bepaalt. In de praktijk om eventuele drukverliezen te compenseren, voegt men nog 0,3 bar toe.

Ter oriëntatie geven experts voor een gemiddelde familiewoning een waterdruk van 1 tot 1,5 bar aan.

Gevolgen van een CV ketel met drukverlies

Het verwarmingssysteem is in theorie een gesloten systeem onder druk. De waterdruk is nodig om het verwarmingswater naar de meest afgelegen radiatoren te transporteren en om lucht uit het systeem te houden. Niettemin komt lucht op vele manieren in het systeem en voorkomt optimale circulatie.

Als de CV ketel drukverlies heeft, vermindert dit de warmteafgifte. Teveel drukverlies in de CV ketel zorgt er meestal voor dat alleen radiatoren die zich niet ver van de ketel bevinden, heet worden.

Dit zorgt voor ongelijkmatige warmteafgifte en veroorzaakt op zijn beurt onnodige verwarmingskosten. Nieuwere ketels worden zelfs automatisch uitgeschakeld wanneer de waterdruk te laag is.

Om deze reden is het belangrijk om de waterdruk altijd in de gaten te houden en, indien nodig, het verwarmingswater bij te vullen.

Drukverlies in een CV ketel wordt ook al eens vaak gelinkt aan een defect expansievat of overdrukklep. Deze zorgt voor een constante systeemdruk en moet de juiste voordruk hebben (zie regelmatig onderhoud van je CV).

Voeg water toe en verhoog de waterdruk

Als u zelf wilt bijvullen, kunt u de ingebouwde manometer op de CV ketel als richtlijn gebruiken. Dit toont meestal een pijl en een groene markering. De groene markering geeft het gebied aan dat optimaal is voor het verwarmingssysteem.

Bij het bijvullen van verwarmingswater zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Dit omvat de waterdruk, die binnen het beoogde optimale bereik moet liggen. Dit varieert van installatie tot installatie.

De waterdruk in een gewone gezinswoning moet bijvoorbeeld tussen 1,0 en 1,5 bar liggen. Het mag absoluut niet lager zijn dan 1,0. Als dit het geval is, moet u snel het verwarmingswater bijvullen.

Stap 1

Voordat u het verwarmingswater bijvult, moet u de verwarmingscirculatiepomp of de CV ketel in zijn geheel uitschakelen en alle thermostatische kranen van de radiatoren volledig openen.

Stap 2

Controleer eerst de waterdruk. Bekijk de manometer. De instelbereiken zijn duidelijk aangegeven.

Om verwarmingswater bij te kunnen vullen, gebruikt men een vulset. Dit is niet meer dan een flexibele inox geweven slang. Deze slang maakt een verbinding tussen je drinkwaterinstallatie en het verwarmingscircuit. Deze is aan beide uiteinden afgesloten door een bolkraan.

De vulset moet ook over een terugstroombeveiliging beschikken om te vermijden dat er verwarmingswater in je drinkwater komt!

Voor het bijvullen van het systeem is een emmer en een tang onmisbaar. Voordat u de vulset opent, controleer u best eerst of er geen lucht in de flexibel zit. Die wil je namelijk niet in het systeem duwen.

Maak de leiding los aan de zijde van de verwarming en houdt deze over de emmer om eventueel water op te vangen. Monteer deze terug en vooraleer vast te draaien, zet u even de bolkraan aan de drinkwaterzijde open om de lucht er uit te duwen. Maak vervolgens de aansluiting van de vulset waterdicht.

Stap 3

Vervolgens kunt u de twee kleppen openen. Het systeem is voldoende gevuld wanneer de manometer de gewenste waarde aangeeft. Dit is in een typisch familiehuis tussen 1 en 1,5 bar. Om alle lucht die in het systeem is ingebracht te verwijderen, kunt u de ketel en de radiatoren voor de veiligheid opnieuw ontluchten. Sommige ketels starten automatisch een ontluchtingsprogramma wanneer u deze kort uit de stekker trekt.

Mogelijks moet u na het ontluchten opnieuw de druk nog wat verhogen.

Controleer het drukverlies in je CV ketel

Nadat u het drukverlies in de CV ketel hebt verholpen, controleert u de waterdruk opnieuw. Als het stabiel blijft, was het werk succesvol. Als de druk echter terug wegvalt, kan dit te wijten zijn aan een technische storing in het systeem. Om verdere schade te voorkomen, neemt u dan best contact op.

Hoe drukverlies in je CV ketel vermijden

Om een ​​verwarmingssysteem op de lange termijn efficiënt te laten werken, wordt een regelmatig onderhoud aanbevolen. Tijdens een routine onderhoud wordt er steeds nagegaan of de systeemdruk nog optimaal is en of er geen drukverlies optreedt in de CV ketel.

Afspraak maken

Contacteer mij en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier kunnen we afspreken om tot de beste oplossing te komen.

Categories: Onderhoud