Rookmelders Plaatsen: Wettelijk Verplicht Vanaf 2020

Published by Christophe on

Rookmelders plaatsen zijn vanaf 1 januari 2020 in alle woningen van Vlaanderen verplicht. 

De verplichting geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont.

De juiste plaatsing van rookmelders is essentieel om goed te kunnen werken. Maar waar kan je rookmelders dan het best plaatsen? 

Hieronder vind je een uitgebreide uitleg voor het plaatsen van je rookmelder die je helpt om je woning brandveilig te maken.
Onthoudt: een goed geplaatste rookmelder kan het verschil maken tussen leven en dood.

Alle onderwerpen over het plaatsen van rookmelders in één oogopslag:

Rookmelders plaatsen redt levens

Woningbranden eisen elk jaar honderd mensenlevens. 

Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand.

Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook opmerkt, zorgt het alarmsignaal dat u en uw huisgenoten zich tijdig in veiligheid kunnen brengen.

Ze zijn daarom vanaf 1 januari 2020 dan ook verplicht in iedere woning. De wettelijke verplicht geldt voor eigenaars die hun eigen woning bewonen maar ook voor huurders. 

In dat laatste geval is het de verhuurder die wettelijk verplicht is de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen tijdig vervangen. 

Wie vandaag nog een woning zonder rookmelders verhuurt, krijgt geen conformiteitsattest. Het verhuren van een woning zonder de nodige rookmelders is strafbaar.

Rookmelders waren al verplicht voor huurwoningen (incl. kamers), studentenwoningen, nieuwbouwwoningen, gerenoveerde woningen en woningen waarvoor een bijzondere sociale lening wordt toegekend.

Waar rookmelders plaatsen?

Om wettelijk in orde te zijn moet een zelfstandige woning (ééngezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.

Als richtlijn dienen rookmelders tussen slaapkamers en mogelijke brandhaarden, zoals huiskamers en keukens, gemonteerd te worden.

In gelijkvloerse woningen met één slaapkamer dient een rookmelder zo dicht mogelijk bij de woonkamer in de gang geplaatst te worden. 

Om er zeker van te zijn dat het geluid van het alarm duidelijk in de slaapkamers te horen is, dient de rookmelder maximaal 3 meter verwijderd van een slaapkamerdeur geplaatst te worden. 

rookmelder plaatsen Doval

Het is dus mogelijk dat er meer dan één rookmelder geïnstalleerd dient te worden, afhankelijk van de lengte van de gang.

In een éénverdiepingswoning met twee slaapkamers is een minimum van twee rookmelders aan te bevelen in de gang (één voor elke slaapkamerdeur), wanneer de rookmelder meer dan 3 meter verwijderd is van de tweede slaapkamerdeur. 

In woningen met meerdere (tussen)verdiepingen, dient minimaal één rookmelder op de begane grond, tussen het trappenhuis en de ruimtes waar brand kan uitbreken, te worden geplaatst, en één op elke verdieping in het looppad dat onderdeel is van de vluchtroute (normaal gesproken de gang en de overloop). 

Voor optimale bescherming dienen rookmelders in elke kamer van je woning geplaatst te worden, met uitzondering van de plekken waar andere gassen, waterdamp of veel stof kunnen voorkomen (zoals keukens, badkamers, garages, kelders en zolders).

Gesloten deuren en andere obstakels kunnen voorkomen dat rook of hitte de sensor bereikt. Ook is het mogelijk dat bewoners aan de ene kant van een gesloten deur het alarm aan de ander kant van de deur niet kunnen horen. Installeer dus voldoende melders om dit te voorkomen.

Dan maar beter in ELKE kamer een rookmelder plaatsen? Niet helemaal.

Het is af te raden om rookmelders te plaatsen daar waar het risico op een vals alarm groot is, zoals een garage, keuken of badkamer.

In dat geval plaatst u beter een rookmelder in de buurt van die ruimte of kiest u voor speciale, thermische rookmelders. 

Tips bij het aanschaffen van een rookmelder

Een rookmelder kan je tegenwoordig kopen in de meeste elektro- en doe-het-zelfzaken.

Koop een optische rookmelder en zorg dat deze voldoet aan de wettelijke bepalingen. Dit zie je aan de  labels CE en EN14604 op hun verpakking.

Check bij aankoop het type batterij. Vervangbaar of niet?

Bij rookmelders met een vervangbare batterij sta je zelf ook in voor het vervangen van de batterijen (bij huurwoningen is dit de verhuurder). Wees hiervan bewust. 

Sommige rookmelders hebben een indicator of geven een duidelijk en langdurig piepsignaal wanneer de batterij aan vervanging toe is. 

Andere rookmelders zijn voorzien van een niet-vervangbare batterij die tien jaar meegaat. Die kosten wel iets meer, maar je bent wel meteen tien jaar gerust. 

Heb je rookmelders die je kan aansluiten op het elektriciteitsnet?

Zorg dan dat deze voorzien zijn van een noodbatterij in geval van stroomonderbrekingen.

Let er ook op dat je rookmelder een testknop heeft. Zo kan je hem elke maand op een vaste dag eens kan testen.

Tips bij het plaatsen van een rookmelder

Het is onmogelijk om te voorspellen hoe en waar een brand zal ontstaan.

De beste plaats voor een melder is daarom gewoonlijk in het midden van een kamer of gang.

Een rookmelder is gevoelig voor stof en hangt dus het best ondersteboven aan het plafond. 

Wanneer het echt niet anders kan, is een exemplaar op de muur nog altijd beter dan géén.

Hang de rookmelder in dat geval zo hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.

Rook maakt immers een krulbeweging waardoor de hoeken van een ruimte niet meteen worden bereikt. 

Zorg er tegelijk ook voor dat de onderkant van de rookmelder zich boven deurhoogte en andere openingen bevindt zodat de rook niet aldaar ontsnapt.

In een kamer met schuine of toelopende plafonds of puntgevels dienen de rookmelders 30 cm vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond te worden gemonteerd. Stilstaande lucht in de nok van het plafond zou kunnen voorkomen dat rook de sensor op tijd bereikt. 

Plaats rookmelders in de hal of gang niet verder dan 7,5 meter van de verst verwijderde muur af, niet verder dan 7,5 meter van een deur naar een vertrek waar brand zou kunnen ontstaan en niet verder verwijderd dan 7,5 meter van de volgende rookmelder. 

Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud (zeker als hij aan de muur hangt). Rookmelders die op een moeilijk toegankelijke plek worden gemonteerd, zorgen achteraf vaak voor ergernis.

Voor het goede onderhoud volstaat het om de rookmelder minstens één maal per maand schoon te maken met een droog doekje.

Vergeet tenslotte zeker niet om de rookmelders na hun installatie ook effectief in te schakelen.

Een goede plaatsing van rookmelders is essentieel. Een goed geplaatste rookmelder kan dan ook het verschil maken tussen leven en dood.

Afspraak maken

Contacteer mij en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier kunnen we afspreken om tot de beste oplossing te komen.

Categories: Installatie